24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Kuchnia świata >> pozostałe >> Wołowina po birmańsku


Składniki:

  • 500 g wołowiny bez kości
  • Marynata:
  • 5 pomidorów
  • 4 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 łużek oleju
  • 1 łyżka curry lub kurkumy
  • 1 łyżka chilli lub pieprzu cayenne
  • korzeń świeżego imbiru
  • uniwersalna przyprawa do potraw
  • sól
  • pieprz
  • Ryż curry:
  • 2 szkl. ryżu
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka uniwersalnej przyprawy do potraw
  • 1 łyżka curry
  • kostka rosołowa
  • Sałatka:
  • 1 kapusta pekińska
  • 1 czerwona papryka
  • 1 pomidor
  • 125 ml śmietany 22%
  • ocet winny
  • sól

Sposób przygotowania:

Cebulę zetrzeć na tarce z drobnymi otworami. Pomidory zaparzyć, obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Czosnek i imbir posiekać. Przygotowane składniki wymieszać w misce z olejem, curry, uniwersalną przyprawą, chilli i pieprzem. Wołowinę pokroić na gulaszowe kawałki, polać marynatą i wstawić na 3 - 4 h do lodówki. Mięso razem z marynatą przełożyć do rondla i smażyć do miękości na oleju. Ryż podsmażyć na oleju, doprawić uniwersalną przyprawą i curry. Zalać 1 l wody, dodać kostkę rosołową, przykryć i gotować do miękkości ok. 20 min. Przygotować sałatkę. Warzywa umyć, wyczyścić, drobno pokroić, doprawić solą, octem i zalać śmietaną. Wołowinę podać na półmisku razem z ryżem i sałatką. Sos podać osobno w sosjerce.

Poziom trudności:

łatwy