24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Kuchnia świata >> pozostałe >> Wołowina po burgundzku


Składniki:

  • 1 kg wołowiny - rozbratel lub pierwsza krzyżowa
  • 200 g pokrojonej w paseczki szynki wędzonej
  • 500 g małych ziemniaków
  • 100 ml brandy
  • 250 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 250 ml wywaru (może być z kostki)
  • 50 g przecieru pomidorowego
  • 250 g małych pieczarek
  • 1 cebula
  • 20 małych cebulek (szalotek)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 0.5 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżka posiekanej natki
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • Saszetka ziołowa:
  • zawinąć w gazę i uwiązać na długiej nitce liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu
  • 3 gałązki natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Mięso oczyszczone, umyte i osuszone pokroić w kostkę (3 - 4 cm), skropić połową brandy, wymieszać i odstawić przykryte na 2 - 5 h. W rondlu rozgrzać 2 łyżki masła i 2 łyżki oleju, włożyć mięso i obsmażyć przez 5 min. na mocnym ogniu, aż do zrumienienia. Dodać obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę oraz cebulę. Oprószyć mąką i smażyć jeszcze chwilę. Polać resztą brandy i chwilę mieszać. Dolać wino, wywar, dodać posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek, przecier pomidorowy, tymianek, saszetkę ziołową, doprawić solą i pieprzem, przykryć i dusić na małym ogniu przez ponad 1 h. Pokrojoną w paseczki szynkę wrzucić na patelnię, na której wcześniej rozgrzała się łyżka oleju, przesmażyć i łyżką cedzakową przełożyć do mięsa. Pieczarki wyczyścić, obrać, opłkać i odsączyć. Małe cebulki obrać i razem z pieczarkami smażyć na tłuszczu z szynki. Dodać do mięsa i wszystko razem dusić jeszcze 30 - 40 min. W tym czasie obierać ziemniaki, umyć, przekryć na pół i gotować. Po 5 min. odcedzić, wymieszać z resztą masła, przełożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić na 40 min. do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Upieczone ziemniaki dodać do wołowiny i serwować danie posypane pietruszką.

Poziom trudności:

łatwy