24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Kuchnia świata >> rosyjska >> Barszcz moskiewski


Składniki:

  • 40 dkg mięsa z kością
  • 20 dkg szynki
  • 2 - 3 średnie buraki
  • 0.25 główki poszatkowanej kapusty
  • 1 cebula
  • 0.5 szkl. soku z buraków
  • 0.5 szkl. śmietany
  • koperek
  • 1 łyżka masła
  • 3 - 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Mięso z kością i szynkę zalać zimną wodą, dodać ziele angielskie, liść laurowy, posolić i ugotować wywar. Mięso i szynkę wyjąć i pokroić na kawałki. Pokrojone w paski buraki, poszatkowaną kapustę i cebulę dusić na maśle z dodatkiem niewielkiej ilości wywaru ok. 15 - 20 min. Następnie całość dodać do wywaru razem z pokrojonym mięsem i gotować przez 40 min. Wlać sok z buraków i doprowadzić do wrzenia. Do podanego na talerzu barszczu dodać śmietanę i posypać koperkiem.

Poziom trudności:

łatwy