24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Kuchnia świata >> rosyjska >> Bliny gryczane zaparzane


Składniki:

  • 2 szkl. mąki gryczanej
  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 0,4 l wody
  • 2 szkl. mleka
  • 5 dkg masła
  • 2,5 dkg drożdży
  • 3 białka
  • sól

Sposób przygotowania:

Wymieszać oba rodzaje mąki, połowę wsypać do naczynia, wlać cienkim strumieniem 0.3 l gorącej wody (nie może to być wrzątek), dobrze wymieszać, aby nie było grudek, przestudzić. Gdy ciasto już wystygnie do temperatury pokojowej, rozprowadzić drożdże w 0.5 szkl. ciepłej wody i wlać ich do zaczynu. Dokładnie wymieszać całość, przykryć serwetką i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy zaczyn zwiększy swą objętość, dodać pozostałą mąkę, 1 szkl. ciepłego mleka, sól, dokładnie wymieszać i ponownie odstawić w ciepłe miejsce. Na pół godz. przed smażeniem blinów dodać do ciasta 1 szkl. gorącego mleka z masłem, przestudzić, dodać ubitą pianę z białek, wymieszać ciasto i znów odstawić do wyrosnięcia. Gdy urośnie, smażyć bliny.

Poziom trudności:

łatwy