24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Kuchnia świata >> rosyjska >> Bliny gryczane


Składniki:

  • 2 szkl. mąki gryczanej
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 4 szkl. mleka
  • 3 jajka
  • 100 ml śmietanki
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki masła
  • 2 - 2.5 dkg drożdży
  • sól

Sposób przygotowania:

Wsypać w naczynie mąkę gryczaną, wlać 2 szkl. ciepłego mleka z rozprowadzonymi w nim drożdżami, wymieszać całość i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podrośnie, przemieszać go łyżką, wlać resztę mleka, wsypać mąkę pszenną i dobrze wymieszać. Znów postawić ciasto w ciepłe miejsce. Gdy podrośnie dodać żółtka utarte z miękkim masłem, cukrem i solą, wymieszać. Ubić śmietankę, połączyć ją z pianą z białek, wymieszać ostrożnie z ciastem, odstawić ciasto jeszcze na 15 - 20 min. i smażyć bliny.

Poziom trudności:

łatwy