24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Kuchnia świata >> rosyjska >> Bliny jaglane


Składniki:

  • 2 szkl. kaszy jaglanej
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 6 szkl. mleka
  • 2.5 dkg drożdży
  • 5 jajek
  • 20 dkg masła
  • sól
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Wlać w garnek 2 szkl. ciepłego mleka, rozprowadzić w nim drożdże, następnie wsypać mąkę i wyrobić ciasto. Przykryć naczynie, odstawić w ciepłe miejsce na 1 - 1.5 h. W tym czasie, gdy ciasto rośnie, zalać kaszę jaglaną 4 szkl. mleka i ugotować ją. Wystudzić do temp. pokojowej, dodać żółtka utarte z cukrem i solą, dokładnie wymieszać. Połączyć kaszę z ciastem, znów odstawić, aby całość podrosła. Gdy ciasto już urośnie, dodać do niego ubitą pianę z białek, wymieszać ostrożnie, odczekać jeszcze 15 - 20 min. i smażyć bliny.

Poziom trudności:

łatwy