24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Kuchnia świata >> rosyjska >> Bliny pszenne carskie


Składniki:

  • 6 szkl. mąki pszennej
  • 5 dkg drożdży
  • 0.6 l mleka
  • 5 jajek
  • 15 dkg masła
  • 25 ml śmietanki
  • sól
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Zrobić zaczyn z ciepłego mleka, drożdży i 3 szkl. mąki. Gdy ciasto podrośnie, dodać do niego żółtka utarte z masłem, cukrem i solą, wymieszać. Dodać resztę przesianej mąki, dokładnie wymieszać i odstawić ciasto na 45 - 60 min. w ciepłe miejsce. Gdy ciasto już urośnie, dodać do niego ubitą śmietankę, wymieszaną delikatnie z pianą z białek, wymieszać ciasto ostrożnie od góry do dołu, odczekać jeszcze 10 - 15 min. i smażyć bliny z obu stron na złoty kolor na gorącej natłuszczonej patelni.

Poziom trudności:

łatwy