24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Kuchnia świata >> rosyjska >> Boeuf Stroganow III


Składniki:

  • 1.5 kg polędwicy wołowej
  • 1 - 2 cebule
  • 500 g pieczarek
  • 250 ml słodkiej gęstej śmietany
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki mąki
  • 100 g masła
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Pieczarki wyczyścić, umyć, osączyć i oddzielić trzonki od kapeluszy. Z trzonków i przyprawy ugotwać wywar. Polędwicę wyczyścić z błon i pokroić najpierw na plastry grubości 1 cm, a następnie na 1 cm paski. Włożyć je na rozgrzane masło i smażyć, mieszając. Gdy się zrumienią, dodać pokrojone w paski kapelusze pieczarek i pokrojoną w piórka cebulę. Chwilę smażyć, przykryć i dusić na małym ogniu do miękkości. Mięso oprószyć mąką, wymieszać, wlać przecedzony wywar i śmietanę, dodać koncentrat pomidorowy, Doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, dusić jeszcze 10 - 15 min. Podawać w miseczkach, z bagietka i czerwonym wytrawnym winem, albo w wydrążonych kajzerkach.

Poziom trudności:

łatwy