24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Kuchnia świata >> rosyjska >> Kaczka po rusku


Składniki:

  • Kaczka
  • marynata do mięsa
  • 20 dkg słoniny
  • 2 - 3 dkg suszonych grzybów
  • 50 dkg ziemniaków
  • tłuszcz
  • natka pietruszki
  • 2 dkg kaparów
  • 3/4 szkl. śmietanki sól
  • pieprz cukier
  • tymianek
  • majeranek i jałowiec do smaku

Sposób przygotowania:

Sprawioną kaczkę umyć, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin, często obracając. Następnie posypać przyprawami i naszpikować cienkimi paskami słoniny wg przepisu na kaczkę a la Radziwiłł. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować, a gdy będą miękkie - posiekać. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w cząstki, podsmażyć w dużej ilości tłuszczu lekko rumieniąc, wymieszać z posiekaną natką, grzybami i opłukanymi kaparami, doprawić. Masą napełnić wnętrze tuszki, związać nogi, polać tłuszczem i upiec skrapiając śmietanką połączoną z wodą, potem wytworzonym sosem. Po upieczeniu kaczkę pokrajać na porcje tak, aby w każdej porcji było po kawałku udka i piersi oraz nadzienia, ułożyć na półmisku i polać doprawionym sosem.

Poziom trudności:

łatwy