24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Kuchnia świata >> rosyjska >> Kalteszal


Składniki:

  • 1.5 l jasnego piwa
  • sok. z 3 cytryn
  • 300 g cukru pudru
  • 150 g rodzynek
  • łyżeczka cynamonu
  • 350 ml czerwonego wytrawnego wina lub kieliszek (30 ml) araku
  • 2 łyżki tartego żytniego chleba
  • kilka kromek żytniego chleba

Sposób przygotowania:

Cukier wsypać do większego, szklanego naczynia, dodać sok. z 1.5 cytryny i 1 szkl. piwa. Pozostałe cytryny pokroić na plasterki, wyjąć z nich pestki. Rodzynki przepłukać i sparzyć wodą, osączyć i dorzucić do cukru, dosypać cynamon i łyżkę tartego żytniego chleba, na koniec wlać wino lub arak. Dolać resztę piwa i wymieszać. Zwyczajowo zupa ta była podawana w gorące dni z kostkami lodu i pokrojonymi w kostkę, ususzonymi kromkami żytniego chleba.

Poziom trudności:

łatwy