24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Kuchnia świata >> rosyjska >> Kotlet à la Pożarski


Składniki:

  • 40 dkg mielonego mięsa drobiowego
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 1/3 szkl. mleka
  • 20 dkg masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • sól
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Bułkę namoczyć w mleku, odstawić na 5 min., odcisnąć, zemleć i dodać do mięsa drobiowego. Do masy mięsnej dodać śmietanę, żółtko i 5 dkg masła. Przyprawić odrobiną soli i bardzo starannie wyrobić. Uformować niewielkie owalne kotleciki grubości ok. 1 cm. Jajko sparzyć we wrzącej wodzie, wybić na płaski talerz i roztrzepać widelcem. Kotleciki po kolei panierować w jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzać resztę masła. Kotleciki smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotlety podlać łyżką wody, przykryć i 2 - 3 min. podgrzewać. Gorące kotlety posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z frytkami i surówką ze świeżych warzyw. Kotlety można skropić sokiem z cytryny. Drób z powodzeniem można zastąpić cielęciną - przyrządzone z niej kotlety są soczyste i aromatyczne.

Poziom trudności:

łatwy