24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Kuchnia świata >> rosyjska >> Kuropatwy duszone w śmietanie po rosyjsku


Składniki:

  • 2 kuropatwy
  • 1 - 2 dkg mąki
  • 5 dkg masła
  • 1 łyżka koniaku
  • 100 ml śmietany
  • 3 dkg rodzynków
  • 1/2 szkl. wywaru
  • sól
  • pieprz
  • zielona pietruszka

Sposób przygotowania:

Oskubane, wypatroszone, umyte i osączone z wody kuropatwy przeciąć wzdłuż kręgosłupa, lekko spłaszczyć, natrzeć solą, pieprzem i wstawić do chłodnego miejsca na 1 - 2 h. Później połówki kuropatw obtoczyć w mące i obsmażyć na złoty kolor i całość przełożyć do rondla i dodać: koniak, wywar, umyte rodzynki, śmietanę i dusić do miękkości pod przykryciem na małym ogniu. W razie potrzeby nadmiernie wyparowany sos uzupełnić wywarem lub przegotowaną wodą. Miękkie kuropatwy podawać z makaronem domowym, ziemniakami, z dodatkiem cykorii, zielonej sałaty, borówek.

Poziom trudności:

łatwy