24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Kuchnia świata >> rosyjska >> Pielmienie moskiewskie


Składniki:

  • Ciasto:
  • 2 szkl. mąki
  • 1 jajko
  • 1/2 szkl. wody
  • szczypta soli
  • Farsz:
  • 300 g wieprzowiny
  • 300 g wołowiny
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • cukier do smaku
  • 1/2 szkl. wody
  • 1 jajko do smarowania

Sposób przygotowania:

Do przesianej mąki wbić jajko, posolić i zarobić ciasto nożem, wlewając po trochu wodę. Do mąki można dodać przyprawy typu vegeta (o ile ktoś preferuje), które nadadzą ciastu ciekawy smak. Ciasto dokładnie wyrobić, odłożyć na 20 - 30 min., nakrywając serwetką. Mięso pokroić na kawałki, przepuścić przez maszynkę, dodać drobno pokrojoną cebulę, przyprawić do smaku cukrem, solą, pieprzem, dodać wodę i wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto rozwałkować cienko na grubość 2 mm, posmarować wierzch jajkiem, wykroić krążki niewielką foremką, nakładać łyżeczką nadzienie, złożyć na pół i zlepić dokładnie brzegi. Zlepione pielmienie układać na deseczce posypanej mąką. Nalać wody do szerokiego rondla, posolić (na 4 l wody - 2 dkg soli), zagotować i wrzucać niewielkimi porcjami pielmienie, ostrożnie zamieszać łyżką, doprowadzić wodę do wrzenia i gotować ok. 10 min. na słabym ogniu. Gdy podpłyną, wybierać ich łyżką cedzakową, osączyć i doprawić do smaku. Podawać gorące polane ulubionym sosem lub stopionym masłem, octem, śmietaną.

Poziom trudności:

łatwy