24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Kuchnia świata >> rosyjska >> Pielmienie syberyjskie


Składniki:

  • 25 dkg maki pszennej
  • jajko
  • 100 ml wody
  • sól
  • Na farsz:
  • 15 dkg chudej wieprzowiny
  • 29 dkg chudej wołowiny
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • cząber
  • lubczyk
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać, wbić jajko, posolić i połączyć z wodą. Wyrobić ciasto rękami na elastyczną masę. Posypać mąką i przykryć ściereczką. Umyte mięso oczyścić z błon, pokroić w kawałki i dwukrotnie zmielić. Cebulę obrać, pokroić i zasmażyć na maśle na jasnozłoty kolor. Obrany czosnek rozetrzeć z łyżeczką soli. Do zasmażonej cebuli dodać rozgnieciony czosnek dodać po szczypcie ziół, gałki muszkatołowej, posolić, doprawić pieprzem i starannie wymieszać z mielonym mięsem. Z tej masy uformować kulki wielkości orzecha (ok. 1 cm średnicy). Ciasto rozwałkować na placek nie grubszy niż 2 mm. Wykrawać krążki o średnicy ok. 4 cm. Nakładać kulki farszu i zlepiać silnie brzegi tworząc półokrągłe pierożki. Gotować w osolonym wrzątku 5 - 6 min. Odcedzić i podawać pokropione octem lub odsmażone na jasnozłoty kolor ze śmietaną.

Poziom trudności:

łatwy