24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Kuchnia świata >> rosyjska >> Pielmienie uralskie


Składniki:

  • Ciasto:
  • 2 szkl. mąki
  • 1 jajko
  • 3/4 szkl. wody
  • sól do smaku
  • Farsz:
  • 150 g wieprzowiny
  • 150 g wołowiny
  • 120 g baraniny
  • 1 - 2 cebule
  • 5 dkg masła
  • 2 g gałki muszkatołowej
  • 2 - 3 łyżki śmietanki
  • sól
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Do przesianej mąki wbić jajko, posolić i zarobić ciasto nożem, wlewając po trochu wodę. Ciasto dokładnie wyrobić, odłożyć na 20 - 30 min., nakrywając serwetką. Mięso 3 gatunków pokroić na kawałki, przepuścić przez maszynkę, dodać masło, gałkę muszkatołową, przyprawić solą, pieprzem, wymieszać. Stopniowo dodawać śmietankę i drobno pokrojoną cebulę, całość ponownie dokładnie wymieszać. Ciasto rozwałkować cienko na grubość 2 mm, wykroić krążki niewielką foremką, nakładać łyżeczką nadzienie, złożyć na pół i zlepić dokładnie brzegi. Zlepione pielmienie układać na deseczce posypanej mąką, wstawić do lodówki. Gotować ich 10 - 15 min. na słabym ogniu, podawać gorące, przyprawiając ich startym czosnkiem, wymieszanym z masłem, octem, solą i pieprzem.

Poziom trudności:

łatwy