Kuchnia świata >> rosyjska >> Pielmienie

Składniki:
- Ciasto:
- ok. 40 dkg mąki
- 2 jajka
- łyżeczka soli
- 1/2 szkl. wody
- Farsz:
- 1.5 - 2 kg mięsa wołowego
- 2 duże cebule
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania:
Mięso drobno posiekać - nie mielić w maszynce! Cebulę równiez drobno posiekać, połączyć z mięsem, doprawić przyprawami, wymieszać. Z podanych składników zagniatamy ścisłe ciasto, które musimy cienko rozwałkować. Z ciasta wykrawamy szklanką krążki, na które nakładamy farsz, zlepiamy jak pierogi (lub jak robi moja znajoma - zwijamy w sakiewki). Pielmienie gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 10 - 15 min. Z podanych proporcji powinno wyjść ok. 40 pielmieni. Podawać pielmienie z podsmażoną cebulką i surówką z kiszonej kapusty.
Poziom trudności:
łatwy