24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Kuchnia świata >> rosyjska >> Pielmienie


Składniki:

  • Ciasto:
  • ok. 40 dkg mąki
  • 2 jajka
  • łyżeczka soli
  • 1/2 szkl. wody
  • Farsz:
  • 1.5 - 2 kg mięsa wołowego
  • 2 duże cebule
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Mięso drobno posiekać - nie mielić w maszynce! Cebulę równiez drobno posiekać, połączyć z mięsem, doprawić przyprawami, wymieszać. Z podanych składników zagniatamy ścisłe ciasto, które musimy cienko rozwałkować. Z ciasta wykrawamy szklanką krążki, na które nakładamy farsz, zlepiamy jak pierogi (lub jak robi moja znajoma - zwijamy w sakiewki). Pielmienie gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 10 - 15 min. Z podanych proporcji powinno wyjść ok. 40 pielmieni. Podawać pielmienie z podsmażoną cebulką i surówką z kiszonej kapusty.

Poziom trudności:

łatwy