24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Kuchnia świata >> rosyjska >> Sałatka rosyjska


Składniki:

  • 25 dkg buraków ćwikłowych
  • 25 dkg ziemniaków
  • 10 dkg marchwi
  • 15 dkg ogórków kiszonych
  • 20 dkg cebuli
  • 20 dkg kapusty kiszonej
  • natka pietruszki
  • koperek
  • zaprawa
  • 0.25 szkl. 6% octu owowcowego (np. jabłkowego) lub sok z dużej cytryny
  • 0.5 szkl. oleju
  • łyżka cukru
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Buraki umyć, włożyć do nie ososlonego wrzątku lekko zakwaszonego octem winnym i gotować ok. 50 min., po czym przełożyć na chwilę do zimnej wody, obrać ze skórki i pokroić w ćwierćplasterki lub kostkę. Oskrobaną marchew ugotować osobno (również w nie solonej wodzie), schłodzić, pokroić podobnie jak buraki. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, obrać i pokroić w nieco większą kostkę. Ogórki obrać i drobno pokroić, kapustę posiekać. Ocet i olej wlać do rondelka, doprawić, zagotować i ostudzić (sok z cytryny wymieszać z olejem i przyprawami). Aby buraki nie zafarbowały całej sałatki, należy skropić je olejem. Połączyć wszystkie warzywa. Wlać zaprawę i delikatnie wymieszać (zamiast kwaśniej zaprawy można użyć majonezu). Przełożyć sałatkę do salaterki i posypać natką lub koperkiem.

Poziom trudności:

łatwy