24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Kuchnia świata >> rosyjska >> Zupa rybna ucha


Składniki:

  • 1 - 1.5 kg drobnych ryb (karasie lub okonie)
  • 50 dkg ziemniaków
  • 60 dkg włoszczyzny (2 marchewki i 2 pietruszki i kawałek selera i 1 por)
  • 1 łyżka amsła
  • 0.5 pęczka natki pietruszki
  • 0.5 pęczka natki koperku
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • sól

Sposób przygotowania:

Ryby sprawić, odciąć głowy, a korpusy starannie umyć. Włoszczyznę i ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plasterki. Natkę i koperek opłukać. Na dnie dużego garnka (5 l) ułożyć warstwę ziemniaków z dodatkiem włoszczyzny. Na warzywach położyć ryby (małe w całości, większe pokrojone w dzwonka), na nich znowu warstwę ziemniaków oraz włoszczyzny i dodać masło. Na wierzchu położyć zieleninę, liść laurowy i ziele angielskie. Zawartość garnka zalać wodą, tak aby przykryła warzywa 2 cm warstwą, i posolić. Garnek postawić na płytce, na małym ogniu. Zupę gotować 30 - 40 min. Przed podaniem wyjąć przyprawy, koperek i natkę.

Poziom trudności:

łatwy