24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Kuchnia świata >> rosyjska >> Zupa solianka


Składniki:

  • 600 g mięsa (wołowiny oraz wieprzowiny i cielęciny) - w grę wchodzą głównie mięsa dość szlachetne - może też być mięso z drobiu
  • 100 g szynki - dobrej wędzonki itp.
  • 3 kiszone ogórki - ew. 1 konserwowy
  • 2 cebule
  • kostka masła
  • 4 łyżki śmietany
  • 20 oliwek (zielonych)
  • kilka łyżek przecieru pomidorowego
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 50 g oleju
  • kilka ząbków czosnku
  • cytryna
  • ew. mały pęczek włoszczyzny
  • ziele angielskie
  • kminek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Są dwie szkoły. Jedna każe wszelkie gatunki mięsą pokroić w paseczki i przesmażyć na oleju wraz z posiekaną cebulą. Osobno pokroić i przesmażyć wędlinę, a nastepnie zalać wszystkie smażone składniki 2 l wywaru lub po prostu zimnej wody i gotować przez 0.5 h. Receptura jest zbliżona do Boeuf Stroganowa: do garnka z ugotowanym mięsem dodać przesmażony na maśle (0.5 kostki) koncentrat i czosnek, dolać wino, dodać przyprawy, a na koniec dorzucić ogórki: obrane, pokrojone w paseczki i uduszone na reszcie masła. Do talerza włożyć kilka oliwek, łyżkę śmietany, kawałeczki obranej i drobno pokrojonej cytryny. Całość zalać zupą. Druga szkoła każe osobno ugotować wołowinę z zielem angielskim, kminkiem i pieprzem (również gotować 0.5 h), następnie dodać włoszczyznę i przesmażoną cebulę oraz pozostałe mięso. Mięso można pokroić po ugotowaniu. Do garnka wrzucić ugotowane i pokrojone mięso, oliwki, pokrojone jarzyny oraz wędlinę i podduszone na maśle ogórki. Całość razem gotować. Solankę podawano często z cynaderkami cielęcymi, posypaną zieleniną i z dodatkiem chleba. Jak widać nie jest to wiktuał z wiejskiego stołu (nazwa pochodzi od "sieło", czyli wieś).

Poziom trudności:

łatwy