24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Kuchnia świata >> sri lanka >> Krem herbaciany z imbirem


Składniki:

  • Kawałek świeżego imbiru (ok. 2 dkg)
  • 4 łyżeczki herbaty
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 3 jajka
  • 10 dkg cukru
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • szkl. śmietany kremówki
  • listki melisy do dekoracji

Sposób przygotowania:

Obrany imbir pokroić w cienkie plasterki. Zagotować 200 ml wody, włożyć imbir i herbatę. Zdjąć z ognia, przykryć, odstawiać na 8 min. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać skórkę z cytryny. Herbatę przecedzić, podgrzać, rozpuścić w niej namoczoną żelatynę. Połączyć z utartymi żółtkami, wstawić do lodówki. Gdy masa zacznie gęstnieć, dodać pianę z białek i ubitą kremówkę. Kremem napełnić pucharki, włożyć do lodówki na 30 min. Każdą porcję udekorować listkiem melisy i skórką cytrynową.

Poziom trudności:

łatwy