24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Kuchnia świata >> szwajcarska >> Founde z sera


Składniki:

  • 60 dkg sera
  • 400 ml białego wina
  • 50 ml kirszu (rodzaj wiśniówki)
  • bułka pszenna
  • gałka muszkatałowa
  • pieprz
  • Sery:
  • cheddar
  • ementaler
  • gruyere
  • comte.

Sposób przygotowania:

Rodzaje sera mieszamy proporcjonalnie, najlepiej łagodny i nieco ostrzejszy w smaku. W kociołku do founde lub garnku o grubym dnie rozgrzać wino i wsypywać stopniowo starty ser, ciągle mieszając, aż się roztopi. Przyprawić pieprzem. Bułkę pokroić w grubą kostkę. Founde podawać w tym samym naczyniu, stawiając je na podgrzewaczu. Można też użyć innego sera z porostem (camembert) lub przerostem (rokpol) pleśni i dodać sok z cytryny. Dobrze komponuje się odrobina ziół prowansalskich. Do founde podaje się białe wino, ten sam gatunek co siedzi w środku

Poziom trudności:

łatwy