24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Kuchnia świata >> szwajcarska >> Gulasz cielęcy po szwajcarsku


Składniki:

  • 60 dkg sznyclówki cielęcej
  • 30 dkg pieczarek
  • 0.5 szkl. białego wytrawnego wina
  • 1 szkl. śmietany 22%
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 4 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Mięso umyć, osączyć, pokroić na cienkie, małe płatki i lekko posolić. Cebulę obrać i drobno posiekać. Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić w plasterki. Mąkę utrzeć z masłem. Na patelni rozgrzać olej, smażyć mięso małymi porcjami na rumiano i odkładać na sitko umieszczone na misce. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę, dodać pieczarki i smażyć ok. 7 min. Następnie wlać wino i śmietanę, dodać mąkę z masłem i mieszając zagotować. Doprawić solą i pieprzem, gotować jeszcze 5 min. Potem włożyć mięso wraz z sosem, który ściekł do miski i jeszcze raz zagotować. Gulasz podawać z ziemniakami lub ryżem ugotowanym na sypko z mizerią.

Poziom trudności:

łatwy