24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Kuchnia świata >> szwajcarska >> Pierniczki szwajcarskie


Składniki:

  • 1/2 kg mąki
  • 35 dkg miodu
  • 15 dkg cukru pudru
  • 30 dkg migdałów
  • 5 dkg smażonej skórki pomarańczowej
  • 5 g sody oczyszczonej
  • opakowanie przypraw do pierników

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać, wlać płyny, w tym podgrzany miód, dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć na stolnicę, dodać sparzone, obrane migdały, posiekaną skórkę, przyprawy i sodę. Dobrze wyrobić ciasto. Rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 1 cm. Przełożyć ciasto na wytłuszczoną formę. Piec ok. 30 min.

Poziom trudności:

łatwy