24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Kuchnia świata >> szwajcarska >> Zupa szwajcarska


Składniki:

  • 2 pory
  • garść botwiny
  • garść szpinaku
  • garść liści sałaty
  • pęczek szczawiu
  • pęczek czosnku niedźwiedziego
  • 1 - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku
  • 1 l wywaru z jarzyn
  • 2 - 3 kromki chleba
  • 2 - 3 łyżki masła
  • łyżka mąki
  • ząbek czosnku
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • żółtko
  • trochę śmietany

Sposób przygotowania:

Kroimy grubo pory i gotujemy chwilę w wywarze z jarzyn. Chleb kroimy w kostkę i po zrumienieniu na maśle odstawiamy . Robimy zasmażkę z mąki i niewielkiej ilości masła. Wlewamy do zasmażki wywar jarzynowy i zagotowujemy. Botwinę, szpinak, liście sałaty, szczaw i czosnek niedźwiedzi kroimy w paski, czosnek i cebulę drobno siekamy i dodajemy to wszystko wraz z natką pietruszki do wrzącej zupy. Przyprawiamy do smaku. Ubijamy na pianę jajko ze śmietaną i mieszając wkładamy do garnka. Przed podaniem posypujemy zupę grzankami.

Poziom trudności:

łatwy