24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Kuchnia świata >> tajska >> Azjatycka zupa rybna


Składniki:

  • 30 g imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łodygi trawy cytrynowej
  • 1 l bulionu wołowego lub warzywnego
  • 200 g pomidorów
  • 100 g cukinii
  • 1 limonka
  • 500g fileta z karmazyna
  • sól
  • chili

Sposób przygotowania:

Imbir i czosnek obrać i pokroić w talarki. Trawę cytrynową oczyścić, usunąć zewnętrzne liście, łodygi podzielić na trzy. Wszystkie składniki zagotować z bulionem i gotować na wolnym ogniu przez 12 - 15 minut, po zagotowaniu usunąć przyprawy.

Pomidory przekroić na pół, nasiona usunąć, miąższ pokroić w słupki. Cukinię przekroić wzdłuż na pół, a następnie pokroić w cienkie plasterki. Limonkę sparzyć, jedną połowę pokroić na cienkie plasterki, drugą wycisnąć.

Filet z karmazyna podzielić na małe kawałki, doprawić solą, chili i sokiem z limonki. Rybę, groszek, przygotowane warzywa i plasterki limonki dodać do bulionu, dusić przez ok. 5 minut. Doprawić sosem sojowym i cukrem.

Poziom trudności:

sredni

Czas przygotowania:

35min