24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Kuchnia świata >> tajska >> Tajska zupa z kurczaka i mleka kokosowego


Składniki:

  • 2 szkl. bulionu kurzego
  • 0.5 puszki (200 ml) mleka kokosowego
  • 0.5 piersi kurczaka (ok. 120 g)
  • wyciśnięty sok i starta skórka z 1 limonki
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • kolendra dla dekoracji
  • 1 łyżka posiekanej trawy cytrynowej (1 łyżką startej skórki cytrynowej)
  • Składniki niedostępne w Polsce:
  • 4 - 5 liści z limonki kaffir - posiekane
  • kostka galangalu 2x2x2 cm
  • 1 małe zielone tajskie chili - posiekane (mogą zostać zastąpione)
  • 1 łyżeczką zielonej pasty curry która zawiera wszystkie powyższe

Sposób przygotowania:

Skórkę limonki zetrzeć na tarce, wycisnąć sok. Pierś kurczaka pociąć w cienkie paski. W garnku zagotować rosół, dodać trawę cytrynową (skórkę cytryny), skórkę i sok limonki, sos rybny, pastę curry. Wymieszać, ponownie zagotować. Dodać kurczaka i mleko kokosowe. Ponownie zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 2 min. Wlać zupę do miseczek, posypać kolendrą. Zupa gotowa do padania. Bardzo egzotyczna i bardzo smaczna zupa. 3 składniki są w Polsce niedostępne jedank można je zastąpić zieloną pastą curry. Trawa cytrynowa jest podstawową tajską przyprawą, nadaje potrawom bardzo charakterystyczny smak jest jednak trudna do kupienia, w ostateczności można ją zastąpić 1 łyżką startej skórki cytrynowej.

Poziom trudności:

łatwy