24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Kuchnia świata >> wietnamska >> Kurczę po wietnamsku


Składniki:

  • Kurczak (ok. 1,25 kg)
  • 125 g masła
  • 0,75 szklanki białego wina
  • pół kieliszka winiaku
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 2 płaskie łyżki maki
  • 2 łyżki sosu beszamelowego
  • młode pędy bambusa z puszki
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Tuszkę dokładnie umyć w ciepłej wodzie i podzielić na 6 części. Na patelni rozgrzać połowę masła i włożyć na nie kawałki kurczaka, posypać pieprzem i solą. Smażyć ok. 20 min. na małym ogniu. Po podsmażeniu wyłożyć na półmisek. Do tłuszczu, który pozostał na patelni po smażeniu kurczaka, wsypać mąkę, wymieszać, wlać białe wino, winiak i sos beszamelowy, doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 5 min. Następnie dodać resztę masła, odstawić z ognia, a gdy masło roztopi się, dodać sól i pieprz do smaku, bardzo dokładnie wymieszać. Otrzymanym sosem polać kawałki kurczaka wyłożone uprzednio na półmisek. Podawać razem z ryżem i młodymi pędami bambusa pokrajanymi na niewielkie kawałki.

Poziom trudności:

łatwy