24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Kuchnia świata >> włoska >> Lazania (lasagne) z sosem bolońskim


Składniki:

  • 20 dag lazanii (suchych płatów)
  • 5 dag parmezanu lub 10 dag innego żółtego sera
  • Sos boloński:
  • 3 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki oliwy lub oleju
  • 30 dag mielonego mięsa
  • 30 dag pieczarek
  • 30 dag pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3/4 szklanki bulionu z kostki
  • oregano
  • tymianek
  • bazylia
  • pieprz
  • sól
  • Sos beszamelowy:
  • 8 dag masła
  • 8 dag mąki
  • litr mleka
  • sól
  • pieprz
  • utarta gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Drobno pokrojoną cebulę i rozgnieciony czosnek podsmażyć w 4 łyżkach oliwy lub oleju. Dodać mielone mięso, umyte pieczarki, pokrojone w plasterki i smażyć kilka minut. Następnie włożyć sparzone, obrane ze skórki i drobno pokrojone pomidory, koncentrat pomidorowy, wlać bulion, przyprawić solą, pieprzem i gotować na małym ogniu 30 min. Pod koniec gotowania dodać przyprawy ziołowe. Przyrządzić beszamel. W rondlu roztopić masło, oprószyć mąką, wymieszać drewnianą łyżką i chwilkę podgrzewać. Zdjąć rondel z ognia, wlać zimne mleko i mieszać aż do uzyskania gładkiej masy. Ciągle mieszając (beszamel łatwo się przypala!), gotować sos, aż zgęstnieje. Przyprawić do smaku i przetrzeć przez sito. Do formy wysmarowanej tłuszczem wlać trochę beszamelu i układać na przemian: płaty lazanii, najlepiej krótko obgotowane w osolonej wodzie, sos mięsny, beszamel i ser (do wyczerpania składników). Zapiekać 30 min. w temperaturze 180 - 200°C.

Poziom trudności:

łatwy