24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Kuchnia świata >> włoska >> Zupa krem z pomidorów z bazylią


Składniki:

  • 3 kg pomidorów
  • 4 cebule
  • 4 ziemniaki
  • 3 szkl. rosołu drobiowego
  • 3/4 szkl. gęstej śmietany
  • 4 łyżki oliwy
  • sól
  • 3 łyżki bazylii
  • 1/4 łyżki pieprzu czarnego
  • mielonego

Sposób przygotowania:

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na cząstki. Cebule drobno posiekać, zaś ziemniaki pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę i ziemniaki na jasnozłoty kolor. Następnie wlać rosół i gotować około 10 min. Dodać pomidory, sól, pieprz, 2 łyżki bazylii i gotować kolejne 20 min. Zupę zmiksować, a następnie przetrzeć przez sito. Śmietanę ubić mikserem i wymieszać z resztą bazylii. Każdą porcję zupy dekorować łyżką sosu. Podawać z grzankami lub pieczywem.

Poziom trudności:

łatwy