24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Kuchnia świata >> żydowska >> Chała chanukowa


Składniki:

  • 1 kg maki
  • 5 dkg drożdży
  • 7 dkg cukru
  • 1 l mleka
  • 2 - 3 jaja
  • sól
  • 5 - 7 dkg masła
  • paczka rodzynek (100 g)

Sposób przygotowania:

Drożdże, mleko, 1 łyżkę cukru, 2 łyżki mąki wymieszać, odstawić na 5 min. Resztę cukru i żółtka utrzeć, aż zbieleje (białka zachować). Dodać do rozczynu drożdżowego, dodać sól i 2 szkl. mąki, wyrobić lekko. Dodać cieple stopione masło, wyrobić. Dodać tyle mąki, aby ciasto się nie kleiło do ręki, im mniej mąki tym lepiej, wyrobić na gładko. Odstawić do wyrośnięcia na 0.5 h. Dodać rodzynki i jeszcze raz zagnieść. Podzielić na trzy części, zrobić z nich długie, jednakowe wałki, upleść w warkocz. Podwinąć końce pod spód, ułożyć na blasze posmarowanej masłem - czekać, aż będzie trzy razy większe. Posmarować obficie białkami pozostałymi z jajek. Wstawić do zimnego piekarnika i dopiero go włączyć na 1 h - daje to ciastu możliwość dalszego rośnięcia bez obawy, że się zapadnie przy przenoszeniu.

Poziom trudności:

łatwy