24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Kuchnia świata >> żydowska >> Chałka


Składniki:

  • 40 g drożdży
  • 550 g mąki pszennej
  • pół szkl. mleka
  • duże jajo
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki wody (lub trochę więcej)
  • 2 - 3 łyżki cukru
  • żółtko
  • mak lub sezam

Sposób przygotowania:

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem i rozmieszać z trzema łyżkami mąki. Zostawić aż rozczyn urośnie. Do miski wsypać mąkę, zrobić w niej dołek, wlać wyrośnięty rozczyn z drożdży, rozkłocone z pozostałą ilością cukru jajo, rozpuszczone ciepłe masło, wodę i zagnieść miękkie ciasto aż zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza. Zostawić do wyrośnięcia aż podwoi swą objętość. Ponownie zagnieść ciasto i podzielić na trzy części. Za każdej uformować wałki równej długości i zapleść z nich warkocz, końce połaczyć i podwinąć pod spód. Przełożyć chałkę na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną sreberkiem do pieczenia blachę i zostawić do wyrośnięcia na 20 - 30 min. Posmarować wierzch żółtkiem i posypać makiem, sezamem albo kruszonką. Piec około 25 - 30 min. w 200°C.

Uwagi:

Chałka jest doskonała na ciepło albo na zimno z dżemem z masełkiem

Poziom trudności:

łatwy