24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Kuchnia świata >> żydowska >> Cymes


Składniki:

  • 1 funt duszonej wołowiny pokrojonej w drobne kawałki
  • 1/2 filiżanki cukru
  • 1 filiżanka wody
  • 3 słodkie ziemniaki
  • 3 ziemniaki
  • 5 marchewek

Sposób przygotowania:

Przyrumień delikatnie duszoną wołowinę w małej ilości oleju w rondlu. Dodaj wodę i cukier i zagotuj, następnie zmniejsz ogień do bardzo małego. Obierz i pokrój w kostkę ziemniaki i marchewkę i włóż do garnka. Duś wszystko pod przykryciem na bardzo małym ogniu co najmniej godzinę dodając wodę od czasu do czasu jeśli to konieczne. Powinna być woda w garnku, ale mikstura nie powinna rozmoknąć. Jak tylko ziemniaki będą miękkie zdejmij pokrywkę i pozwól wygotować się wodzie. Następnie tłucz miksturę tak długo, aż ziemniaki osiągną konsystencję puree. Włóż wszystko do naczynia żaroodpornego i piecz około 30 min. w temp. 350°C. Jeśli nie chcesz używać cukru to możesz zastąpić go ok. jedną filiżanką rodzynek albo suszonymi śliwkami.

Poziom trudności:

łatwy