24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Kuchnia świata >> żydowska >> Czerwona zupa rybna


Składniki:

  • 2 lub 3 karpie (ok. 1 kg)
  • zielenina jak do rosołu:
  • marchew
  • pietruszki korzeń
  • por
  • seler
  • 4 cebule
  • angielskie ziele ( 2 - 3 ziarnka)
  • pieprz ziarnisty czarny
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól lub vegeta do smaku
  • 5 ząbków czosnku wyciśniętych przez praskę
  • świeża bazylia lub mięta lub suszone odpowiedniki
  • owoc papryki czerwonej słodkiej i 3 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
  • ok. 1.5 l wody

Sposób przygotowania:

Sprawione i wymyte karpie (razem z ogonami i głowami) zalać wodą w garnku, wrzucić obrane cebule, marchew, seler, pietruszkę, ziele angielskie i pieprz. Gotować na średnim ogniu ale tak, aby ryby się nie rozgotowały, jeśli się rozgotują to też nie będzie problemu. Wyjąć ryby, przecedzić wywar. Zdjąć skórę, oddzielić ości, ogony i głowy. Do wywaru dodać pokrojoną w paseczki paprykę, por pokrojony w talarki, marchewkę pokrojoną jak kto chce (tę z wywaru) i seler też jak kto lubi. Dodać ponownie ziarnko ziela angielskiego i połowę mięsa z ryb (im większe kawałki mięsa tym lepiej). Gotować na wolnym ogniu aż papryka będzie miękka. Wtedy dodać pomidory lub przecier, paprykę w proszku, osolić i dodać pieprzu do smaku. Włożyć resztę mięsa z ryb. Dodać zmiażdżony czosnek i posiekane świeże zioła lub susz ziołowy. Przykryć garnek i odstawić na 10 min. lub trzymać na minimalnym płomieniu.

Poziom trudności:

łatwy