24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Kuchnia świata >> żydowska >> Czulent I


Składniki:

  • 50 dkg tłustej wołowiny
  • szkl. białej fasoli Jaś (może być też z soją)
  • 3/4 szkl. kaszy jęczmiennej (tzw. pęczaku)
  • cebula
  • 2 marchwie
  • sól
  • pieprz
  • papryka
  • tłuszcz - smalec gęsi lub kurzy
  • ale może być olej

Sposób przygotowania:

Mięso umyć i pokroić w kostki. Przyrumienić je na tłuszczu razem z niezbyt drobno posiekaną cebulą. Przekładamy to potem do dużego żaroodpornego naczynia, dorzucamy kaszę, namoczoną poprzedniego dnia fasolę i zalewamy wodą. Dusimy albo wolno pieczemy w piekarniku pod przykryciem, dolewając wody w miarę jej wyparowywania. Przyprawiamy do smaku solą pieprzem i papryką (jeżeli ktoś lubi czosnek można wsadzić całą główkę z łupinkami). Potrawa jest gotowa gdy wszystkie składniki są miękkie, a woda wyparowała. Potrawa jest tłusta i sycąca. Stanowi objad w jednym garnku. Żydzi przyrządzali czulent w piątek wieczorem iprzez całą noc trzymali w piekarniku, gdyż w sobote religia zakazywała im rozpalania ognia i gotowania.

Poziom trudności:

łatwy