24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Kuchnia świata >> żydowska >> Czulent z ziemniakami


Składniki:

  • 0.5 kg fasoli (Jaś lub duża czerwona)
  • 0.6 kg wołowiny bez kości
  • 0.5 kg ziemniaków
  • 2 duże cebule
  • 0.5 główki czosnku
  • gęsi smalec (lub oliwa)
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Fasolę namoczyć na noc. Ugotować do półmiękkości (po 20 min. gotowania dodać łyżeczkę soli). Mięso obsmażyć szybko na tłuszczu, przełożyć do garnka. Cebulę drobno pokroić, zrumienić na tłuszczu, dodać do mięsa, włożyć całe ząbki czosnku, wlać 3 - 4 łyżki wody. Dusić pod przykryciem, aż mięso będzie półmiękkie. Wlać 0.5 szkl. wrzątku, włożyć fasolę i ziemniaki pokrojone w kostkę, lekko posolić, dusić pod pokrywą na najmniejszym ogniu do miękkości (można w piekarniku w 150°C). Doprawić solą i pieprzem, podawać z siekaną natką pietruszki.

Poziom trudności:

łatwy