24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Kuchnia świata >> żydowska >> Holiszkes - galuptzi - praakes - gołąbki


Składniki:

  • 8 - 10 liści kapusty Nadzienie:
  • 1 funt mielonej wołowiny
  • 1/2 filiżanki macy
  • 1 duża starta cebula
  • 2 starte marchewki
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
  • garść mielonej pietruszki
  • 2 jajka
  • Sos:
  • 16 uncji z puszki sosu pomidorowego
  • 1/4 filiżanki soku cytrynowego
  • 1/2 filiżanki brązowego cukru

Sposób przygotowania:

Delikatnie oddziel liście kapusty z główki. Powinny być nienaruszone, w całości. Aby sobie pomóc możesz przed rozdzieleniem główkę kapusty krótko potrzymać na parze. Liście gotuj przez minutę albo dwie w wodzie aby stały się wystarczająco miękkie do zwijania. Wymieszaj składniki sosu w rondlu i gotuj na wolnym ogniu aż do rozpuszczenia się cukru mieszając od czasu do czasu (cukier rozpuści się szybciej jeśli dodasz soku cytrynowego). Do naczynia żaroodpornego albo rondla nalej ok. 1/4 sosu. Wymieszaj wszystkie składniki farszu w misce. Z garstki farszu zrób kulki i zwiń je w liściach kapusty, zwijając od cienkiego końca liścia do grubszego. Tak zwinięty gołąbek ułóż w naczyniu razem z sosem. Zrób ok. 8 - 10 gołąbków zużywając do końca farsz i ułóż je w naczyniu. Resztą sosu polej gołąbki po wierzchu. Piecz ok. 30 min. w temp. 350°C. Jeśli nie chcesz używać cukru to możesz zastąpić go ok. jedną filiżanką rodzynek albo suszonymi śliwkami.

Poziom trudności:

łatwy