24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Kuchnia świata >> żydowska >> Karp na słodko w galarecie z żółtkiem


Składniki:

  • 1 kg karpia
  • 2 cebule
  • marchewka
  • łyżka cukru
  • łyżka soku cytrynowego
  • listek laurowy
  • pieprz
  • sól
  • żółtko
  • jajko
  • natka pietruszki
  • piernik

Sposób przygotowania:

Ugotować jarzyny w osolonej wodzie, dodając sok cytrynowy. Włożyć do wywaru pokrajane dzwonka ryby. Gotować 30 min. na wolnym ogniu, po czym dodać rodzynki, migdały i kawałek piernika; pogotować jeszcze parę minut. Wyjąć rybę. Wywar zaprawić rozbełtanym żółtkiem i zalać rybę istniejącą galaretą. Przybrać plasterkami ugotowanego na twardo jajka.

Poziom trudności:

łatwy