24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Kuchnia świata >> żydowska >> Kugel z makaronu


Składniki:

  • 3 jajka
  • 1/4 filiżanki margaryny lub masła
  • 1/4 filiżanki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 funta szerokiego makaronu
  • 1/4 filiżanki rodzynek
  • 1/4 filiżanki migdałów
  • 1/2 filiżanki siekanych jabłek

Sposób przygotowania:

Ubij dokładnie jajka w dużej misce. Dodaj masło, cukier i cynamon a następnie wymieszaj wszystko bardzo dokładnie. Ugotuj makaron i wypłucz go w zimnej wodzie. Osusz go niezbyt dokładnie. Włóż makaron do mikstury z jajek i wymieszaj tak, aby cały makaron był zanurzony. Całość wstaw do lodówki na ok. 15 - 30 min. tak, aby makaron mógł wchłonąć miksturę. Ponownie zamieszaj. Włóż ok. połowę tej masy do żaroodpornego naczynia. Posyp rodzynkami, migdałami i jabłkami. Pozostała część masy połóż na wierzch. Piecz ok. 30 - 45 min. w temp. 350°C, aż do momentu, gdy jajka zetną się, a makaron na wierzchu będzie chrupiący. Danie to może być podawane na ciepło lub zimno.

Poziom trudności:

łatwy