24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Kuchnia świata >> żydowska >> Kugel


Składniki:

  • 1.5 kg ziemniaków
  • 30 dkg cebuli
  • 2 dkg mąki pszennej
  • 1 jajo
  • 15 dkg boczku wędzonego
  • 10 dkg smalcu
  • 1 szkl. śmietany
  • 10 masła
  • sól
  • pieprz naturalny i ziołowy szczypta majeranku

Sposób przygotowania:

Ziemniaki umyć, obrać, zetrzeć na tarce ziemniaczanej. Cebule obrać pokroić w drobną kostkę i usmażyć na smalcu na złoty kolor. Cebulę wymieszać z masą ziemniaczaną, surowym jajem i przyprawami oraz mąką. Boczek wędzony pokroić w cienkie plasterki, ułożyć na dnie szerokiego rondla i lekko podsmażyć, aby częściowo wytopił się z niego tłuszcz. Na boczek nałożyć masę ziemniaczaną, wierzch masy wyrównać i nałożyć na górę małe kawałki masła. Rondelek przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika na ok. 45 - 60 min. Kugiel będzie dobry, jeśli będzie na wierzchu zrumieniony. Podawać na gorąco, krojąc w duże kawałki i polewając kwaśną śmietaną.

Poziom trudności:

łatwy