24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Kuchnia świata >> żydowska >> Makaron zapiekany z twarogiem


Składniki:

  • 250 g makaronu wstążki
  • 4 jajka
  • 135 g cukru pudru (w przepisie oryginalnym było 155 g)
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • skórka starta z całej cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 500 g półtłustego twarogu
  • 250 g tłustej śmietany 18%
  • 125 ml (pół szkl.i) mleka
  • 50 g rodzynek
  • czubata łyżeczka cynamonu
  • łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Makaron ugotować w osolonej wodzie, przelać na sicie zimną wodą, żeby się nie posklejał. Piekarnik nagrzać do 180°C. Średniej wielkości formę do pieczenia albo spore naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Ubić całe jajka z cukrem aż zrobią się puszyste (ok. 5 min.), dodać esencję waniliową, skórkę i sok z cytryny, a następnie pokruszony ser, śmietanę i mleko. Wszystko dokładnie zmiksować. Jeśli nie uda się Wam tego dokonać za pomocą miksera i zostaną grudki twarogu, przelejcie masę do specjalnego naczynia do miksowania koktajli nakładanego na mikser, powinno pomóc. Teraz wystarczy wymieszać wszystko z makaronem i rodzynkami i przelać do natłuszczonej formy. Wierzch zapiekanki posypujemy równomiernie cynamonem i wstawiamy ją do gorącego piekarnika bez przykrycia. Czas pieczenia wynosi 50 - 60 min., aż zapiekanka stwardnieje z wierzchu i przyrumieni się. Jest doskonała na gorąco albo podawana w temperaturze pokojowej. Ten makaron jest fantastyczny, pięknie pachnie podczas pieczenia i może być podawany zarówno na słodki obiad, jak i na deser. Nie zapomnijcie o żadnym ze składników, szczególnie cytryna nadaje zapiekance ciekawy smak w połaczeniu z kwaskowatymi rodzynkami.

Poziom trudności:

łatwy