24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Kuchnia świata >> żydowska >> Pierożki z serem i rodzynkami


Składniki:

  • 25 dkg mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól
  • Farsz:
  • 25 dkg białego sera twarogowego
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 żółtko
  • 0.5 szkl. cukru
  • Do polania:
  • 1 łyżka masła
  • Do posypania:
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

Ciasto: z podanych składników i wody wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Rozwałkować je na duży placek i pokroić na kwadraty. Farsz: rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie. Ser utrzeć z żółtkiem i cukrem, dodać rodzynki i wymieszać. Na przygotowane kwadraty z ciasta nakładać po łyżeczce farszu i zlepiać trójkąty. Pierożki gotować w posolonym wrzątku 3 min. od chwili wystygnięcia na powierzchnię. Wyjąć i odcedzić na sicie. Przed podaniem polać stopionym masłem, posypać cukrem i cynamonem.

Poziom trudności:

łatwy