24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Kuchnia świata >> żydowska >> Placek żydowski I


Składniki:

  • 2 szkl. cukru
  • kostka margaryny (najlepiej Kasi)
  • 2 łyżki kakao Ciasto:
  • 2 szkl. mąki tortowej
  • 4 jaja
  • łyżka proszku do pieczenia
  • aromat rumowy lub arakowy
  • margaryna do wysmarowania formy
  • 6 małych śliwek
  • 2 jabłka
  • 2 gruszki
  • owoce zależne są od sezonu (mogą być truskawki, wiśnie)

Sposób przygotowania:

Cukier, kakao i margarynę rozpuszczamy w garnuszku, po ostudzeniu odlewamy 0.5 szkl. masy na polewę i odstawiamy. Do ostudzonej masy dodajemy mąkę, 4 żółtka (białka ubijemy na pianę i odstawiamy), proszek, aromat i pokrojone owoce. Dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Na końcu delikatnie dodajemy pianę z ubitych białek. Ciasto wylewamy na wysmarowaną tłuszczem formę i pieczemy w średnio nagrzanym (160°C -180°C) piekarniku ok. 50 min. Po wyjęciu z pieca już upieczone ciasto polewamy polewą, którą odstawiliśmy na samym początku na bok.

Uwagi:

Ciasto mieszamy łyżką - nie używać miksera.

Poziom trudności:

łatwy