24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Kuchnia świata >> żydowska >> Sufganiot - pączki


Składniki:

  • 2.5 - 3 szkl. mąki
  • 1 szkl. mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka drożdży
  • 2 łyżki kminku

Sposób przygotowania:

Rozpuścić drożdże w mleku plus pół szklanki mąki, cukier, wymieszać odstawić na ok. 15 min. Kiedy urośnie, dodać mąki, aby dało się zagnieść dość miękkie ciasto. Potem dodać olej i wgnieść dokładnie w ciasto. Czekać aż wyrośnie. Gdy urośnie, dodać kminek i łyżeczkę soli. Wyrobić, rozwałkować na 1.5 cm i wycinać romby lub trójkąty (3 cm). Smażyć je 6 - 8 min. (nie muszą przedtem rosnąć).

Poziom trudności:

łatwy