24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Kuchnia świata >> żydowska >> Żydowska sałatka warzywna


Składniki:

  • 300g (2 szklanki) zielonej fasolki szparagowej
  • 125g (2 szklanki) różyczek kalafiora
  • 125g (2 szklanki) różyczek brokułów
  • 155g (1 szklanka) marchewki
  • 155g (1 szklanka)zielonego groszku
  • 185g (1 szklanka) kukurydzy z puszki
  • 2 jajka na twardo
  • 2 ziemniaki
  • dymka ze szczypiorem
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 185g (ok. szklanki) majonezu
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • garść czarnych oliwek
  • ew. posiekana natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Marchew pokroić w talarki, ziemniaki w małą kostkę. Fasolkę podzielić na krótsze cząstki. Kalafior, brokuły, fasolka i groszek mogą być mrożone. Jarzyny ugotować, najlepiej osobno, i uważając, żeby nie były zbyt miękkie. W misce wymieszać ostudzone warzywa, pokrojone jajka, dodać groszek, kukurydzę i posiekany szczypiorek (jeśli nie chcecie chuchać cebulkowo po zjedzeniu sałatki, zastąpcie dymkę pietruszką). Skropić je oliwą i octem winnym. W małej miseczce wymieszać majonez ze świeżym sokiem cytrynowym, solą i pieprzem, zalać warzywa sosem i udekorować oliwkami. Sałatka jest dobra od razu po przyrządzeniu, ale lepiej odstawić ją na kilka godzin do przegryzienia.

Poziom trudności:

łatwy