24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Porady >> "Abecadło przypraw"


ANYŻ

Anyż nazywany także Biedrzeńcem to roślina pochodząca z okolic basenu Morza Śródziemnego, najczęściej wykorzystywana jako dodatek do gotowanych jarzyn, np. do czerwonej kapusty, szpinaku, marchwi, buraków itd. Już niewielkie dawki anyżu mogą znakomicie urozmaicić smak potraw z dziczyzny i sosów mięsnych. Anyż stosowany jest także jako aromat do kompotów, słodkich potraw z ryżu czy nawet do budyniu. Bywa ponadto dodawany do niektórych napojów - ponczów, syropów, likierów itp.
Posiada również zastosowanie w przypadku domowych sposobów leczenia. Owoce anyżu działają wykrztuśnie i wiatropędnie. Skuteczny okazać się może w szczególności przy zaparciach, bólach brzucha, wzdęciach u niemowląt oraz małych dzieci. Anyż ma również działanie łagodzące nieżyty dróg oddechowych.. Polecany jest przy suchym kaszlu, w zapaleniu oskrzeli, gardła, krtani, w chrypkach i przejściowej utracie głosu.




BAZYLIA

Bazylia, wywodząca się z tropikalnej sfery Azji, ma bardzo szerokie zastosowanie. Jest rośliną uprawną i leczniczą zarazem Posiada słodkawo- pikantny smak Liście bazylii najczęściej wykorzystywane są do urozmaicania sosów, zwłaszcza pomidorowych, gdyż bazylia świetnie komponuje się z tymi warzywami. Ponadto liście bazylii mają swoje zastosowanie w rozmaitych sałatkach.. Bazylia jest doskonałą przyprawą do zup, potraw z ryb i drobiu, kotletów wieprzowych, sałatek, twarogów, jaj, omletów, sałatki z krabów, zielonych sosów oraz masła ziołowego. Najbardziej jednak znane danie, którego podstawą jest bazylia to włoskie pesto..
Bazylia poprawia trawienie i ułatwia przyswajanie pokarmu - działa przeciwskurczowo, pobudza wydzielanie soku żołądkowego. Powszechnie uważa się, że działa przeciwdepresyjnie, poprawia nastrój i dodaje energii (działanie podobne do melisy). Stosuje się ją w łagodnych zaburzeniach trawiennych, a także przy niedoborze soku żołądkowego.




CEBULA

Roślina pochodzącą z Azji Środkowej, posiadającą zróżnicowane zastosowanie. Używana może być zarówno w stanie surowym jak i smażonym, duszonym itd.. Wykorzystywana jest niemalże do wszystkiego: do różnych sałat i sałatek, mięsa, zup, ryb, marynat i wielu innych potraw.
Jest skuteczna (zwłaszcza surowa) w infekcjach układu oddechowego i przewodu pokarmowego. Poprawia trawienie, znosi nadmierną fermentację i wzdęcia, działa przeciwko zaparciom, reguluje zaburzoną równowagę sodowo - potasową, obniża ciśnienie krwi, przyczynia się spadek zawartości cukru we krwi. Jest też skutecznym środkiem moczopędnym. Nie należy jej jednak nadużywać w przypadku poważnych schorzeń nerek i wątroby.
Pieczona cebula stanowi dobry środek zmiękczający i gojący, stosowany zewnętrznie na czyraki i inne ropne zapalenia skóry.


CZOSNEK

Roślina będąca znakomitym środkiem leczniczym, przyprawą, a także źródłem witamin i składników mineralnych. Wykorzystujemy go przede wszystkim w stanie surowym i gotowanym. Urozmaica smak pieczeni, gęsi, szpinaku i wielu potraw, typowych zwłaszcza dla kuchni narodów południowych. Zamiast czosnku można także stosować sól czosnkową. Ponadto czosnek posiada właściwości bakteriobójcze, odkaża cały przewód pokarmowy i oddechowy, substancje zawarte w czosnku przeciwdziałają wzdęciom, są żółciopędne, obniżają ciśnienie, odmładzają organizm, działają antymiażdżycowo, leczą reumatyzm, ischias, artretyzm, gościec zwyrodniający i w ogóle oczyszczają organizm z różnych substancji trujących i przeciwdziałają w ten sposób powstawaniu różnych chorób pochodnych


CYNAMON

Roślina uprawiana w całej strefie klimatu subtropikalnego. Ma charakterystyczny słodkawy zapach. W postaci lasek, cynamon jest stosowany do aromatyzowania kompotów i zup owocowych. Cynamon zmielony dodawany jest do niektórych ciast, zwłaszcza tych z owocami oraz do ryżu na słodko. Niewielkie ilości cynamonu wykorzystywane są do doprawiania gulaszu, baraniny, gotowanych ryb i szynki.



GOŹDZIKI

To suszone pąki kwiatowe goździkowca korzennego, jedna z najpopularniejszych przypraw na całym świecie
Goździki są doskonałą przyprawą do kompotów, nadzienia do ciast, sosów, marynat, a także pieczeni. Stosowane są także do win, likierów, a także przetworów rybnych i mięsnych. Wraz z cebulą i listkiem laurowym dodaje się je do czerwonej kapusty. Mielone goździki są składnikiem pierników i różnych innych ciast.
Ponadto goździki maja działanie antynowotworowe dzięki zawartemu w nich składnikowi o nazwie eugenol. Olejek lotny z goździków uznawany jest za środek antyseptyczny i przeciwbólowy, rozcieńczony i wtarty w dziąsła, czy nawet sam rozgryziony goździk, łagodzi bóle zębów.