24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Porady >> Porady kulinarne część 3


KASZA:
Płukanie kaszy
- Kasze grube (kasza gryczana, pęczak, ryż) należy przed gotowaniem kilka razy wypłukać i osączyć.
- Drobnych kasz (manny, krakowskiej, kukurydzianej) nie płucze się.
dodała: Julka

Metody gotowania kasz
Na sypko (kasze grube) - kaszę należy przebrać, wypłukać, osaczyć, wsypać do odpowiedniej ilości osolonego wrzątku z dodatkiem tłuszczu i gotować pod przykryciem na małym ogniu. Gdy kasza wchłonie całkowicie wodę, należy wstawić ją na ok. 20 minut do lekko nagrzanego piekarnika.
Kaszy nie należy mieszać w czasie gotowania.
dodała: Marta

Rozklejanie (kasze drobne) - kaszę należy wymieszać z niewielką ilością wody lub mleka. Następnie wodę lub mleko w ilości 5-8 razy większej od objętości kaszy zagotować, do wrzątku wlać rozprowadzoną wodą kaszę i gotować, aż kasza się rozklei.
dodała: Gośka

Jedzenie kaszy
Kasze zawierają białko, dobrze przyswajalne węglowodany, trochę tłuszczów oraz m.in. wapń, żelazo, potas i witaminy B1, B2, PP. Wszystkie kasze przed jedzeniem trzeba ugotować. Gotowanie ma na celu ścięcie białka, zmiękczenie błonnika i rozklejenie skrobi zawartej w ziarenkach. Kasza ugotowana na sypko powinna mieć miękkie nie sklejające się ziarna, o zwiększonej objętości.
Kaloryczność
Wszystkie rodzaje kasz są wysokokaloryczne (320-350 kal. na 100 g produktu).
dodała: Bronka