24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Porady >> Porady kulinarne część 6


WARZYWA
Sposoby gotowania roślin strączkowych

1 sposób (wymaga dużo czasu) Nasiona strączkowe, oprócz soczewicy i zielonego groszku, należy zalać nie osoloną, przegotowaną wodą o temperaturze pokojowej w stosunku 1:3. Ziarna w łuskach moczy się do 12 godzin, a pozbawione łusek 3-8 godzin. Nasiona gotuje się w tej samej wodzie, w której się moczyły (soję - w świeżej wodzie).
2 sposób (szybki) Ziarna należy zalać zimną wodą w stosunku 1:3, doprowadzić do wrzenia, gotować 2-3 minuty i odstawić na godzinę, by napęczniały. Ugotować w tej samej wodzie. Czas gotowania jest różny w zależności od rodzaju warzyw (podany wyżej). Dobrze ugotowane nasiona strączkowe powinny być lekko chrupkie.
dodała: Kurka

Gotowanie kukurydzy w kolbach
Kukurydza gotowana w wodzie z solą twardnieje. Dlatego należy ją gotować z dodatkiem mleka i cukru. Mleko i cukier nadają kukurydzy przyjemny aromat. .
dodała: TYczka

Gotowanie ziemniaków
Obrane ziemniaki soli się na początku gotowania, aby zmniejszyć utratę soli mineralnych. W naczyniu, w którym gotują się ziemniaki, woda powinna je ledwo pokrywać (do 1 cm). Aby szybciej ugotować ziemniaki, należy włożyć do wody łyżkę margaryny lub masła.
Przy obieraniu młodych ziemniaków ręce nie sczernieją jeśli zmoczy się je w occie i poczeka, aż wyschną.
dodała: Walerka

Gotowanie ziemniaków w mundurkach
Jeśli do gotowanych ziemniaków w „mundurkach” doda się odrobinę octu (1 łyżka na litr wody) skórka nie będzie pękać i łatwiej się zdejmie.
Ziemniaki ugotowane w łupinach łatwiej obrać, jeżeli od razu po ugotowaniu poleje się je zimną wodą.
Aby gotowane w łupinach ziemniaki nie rozgotowały się, trzeba je posolić (1/2 łyżeczki soli na 1 kg ziemniaków).
Ziemniaki będą smaczniejsze, jeżeli do wody, w której się gotują, doda się trochę czosnku.
dodała: JOla

Warzywa z karotenem
Warzywa zawierające karoten (np. marchewka), gotuje się z dodatkiem niewielkiej ilości tłuszczu.
dodała:Danuta

Brokuły, kapusta ...
Brokuły, kapustę, brukselkę można gotować z dodatkiem kilku łyżek mleka. Mleko chroni witaminę C i poprawia smak.
dodała: Frania

Wywar z warzyw
Aby uzyskać esencjonalny wywar (np. na zupę), warzywa trzeba pokroić na kawałki i włożyć do dużej ilości zimnej wody, gotować co najmniej 30 min.
Solenie warzyw
dodała: Basia

Wszystkie warzywa, oprócz buraków i warzyw strączkowych, należy gotować w osolonej wodzie.
dodała: sabinka

Solenie warzyw strączkowych
Nasiona warzyw strączkowych (fasola, zielony groszek, groch, soja itp.) należy solić pod koniec gotowania. Najlepiej tuż po ugotowaniu. Jeżeli będą posolone wcześniej, wydłuży się ich czas gotowania. Również kwaśne dodatki takie jak pomidory, ocet, wino itp. przedłużają czas gotowania. Dlatego dodaje się je wtedy, gdy nasiona są już prawie miękkie. Nasiona strączkowe przeznaczone na sałatkę należy odcedzić tuż po ugotowaniu.
dodała: Lucyna

Czosnek
- zmielony lub zgnieciony szybko traci ostry smak i zapach
- czosnku nie należy przechowywać w lodówce, ponieważ gorzknieje
- najdłużej utrzymuje swoje właściwości, jeśli całe, obrane ząbki zostaną ułożone w słoiczku i zalane oliwą albo olejem
dodała: Cesia