24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Porady >> Porady kulinarne


Placek z owocami będzie bez zakalca i kruchy,
jeśli:
- przed ułożeniem owoców posmarujemy powierzchnię ciasta ubitym białkiem i lekko oprószymy mąką
lub:
- przed ułożeniem owoców posypiemy powierzchnię ciasta płatkami ryżowymi.
dodała: ania

Blaty biszkoptowe pod ciasta z owocami nie namiekną, jeśli posypiemy je okruszkami z hernbatników.
dodała:Beata

Babki pieczone w keksowych formach będą miały podłużne, apetyczne pęknięcie na środku, jeśli przed włożeniem do piekarnika posypiemy je przez środek niewielką ilością cukru.
dodała:Katarynka

Mleko nie wykipi - porada Małgosi
jeśli włożymy do garnka w którym się gotuje - mały talerzyk


Szczypta soli - porada
Utrzymuje świeżość mleka
Wydobywa zapach z gotujących się jabłek, zmiękcza je szybciej.
Przyspiesza ubijanie śmietany i białek na krem.
Dodaje smaku kawie i herbacie.
Odkwasza rabarbar i pozwala na użycie mniejszej ilości cukru.
Podnosi smak czekoladowy w kremach i tortach.
Dodaje smaku melonom, pomarańczom i grapefruitom.
Zapobiega pękaniu jajek gotowanych.
dodała: Milena

Świeże grzyby przez cały rok - porada Bogusi:
grzyby uzbierane w lesie należy włożyć nieczyszczone do papierowej torebki, szczelnie zamknąć i umieścić w zamrażarce. Gdy chcemy użyć, wystarczy włożyć na pół godziny do zimnej wody i dalej postępować jak ze świeżo uzbieranymi.

Rosół będzie miał ładny kolor, jeśli do garnka włożymy umytą łuskę od cebuli.
dodała:kiki

Pomidory obierze sie latwiej, jeśli skórkę na spodzie natniemy na krzyż i dopiero potem zanurzymy we wrzątku - skórke wystarczy pociągnąć w miejscu nacięcia.
dodała:Misia

Pomidory po sparzeniu wrzątkiem należy zanurzyć na chwilę w zimnej wodzie, a skorka zejdzie łatwiej.
dodała: Bronia

Buraki po ugotowaniu łatwo obierzemy ze skorki, jeżeli wyjęte z gorącej wody od razu zanurzymy w zimnej.
dodała: Hanka

Kiełbasę parówkową w sztucznej osłonce natychmiast po wyjęciu z wrzątku trzeba polać zimną wodą.Osłonka sama schodzi bez trudu
dodała: Milka

Kotlety będą smaczniejsze jeśli do panierki z mąki i bułki tartej dodamy starty ser żółty .
dodała: Frytka

Ryby można panierować, dodając do roztrzepanego jajka nieco startego parmezanu i łyżkę oliwy.Panierka będzie miała ładny,złoty kolor i nie będzie odpadała z ryby ,jeśli potrawę usmażymy na wolnym ogniu.
dodała: Natalia

Panierowane potrawy można obtaczać w średniej grubości kaszce kukurydzianej, zamiast w bułce tartej - będą złociste i chrupiace.
dodała: elkA

Ziemniaki będą żółte i nie pociemnieją, jeśli do gotowania wsypiemy szczyptę przyprawy kurkuma Smacznego.
doadała: Zosia

Ziemniaki po ugotowaniu nie będą suche jeśli przy odcedzaniu zostawimy w nich troche wody, w której się gotowały i dopiero wtedy ugnieciemy. Sposób do zastosowania szczególnie wiosną, kiedy używamy tzw. starych ziemniaków.
dodała: Leokadia

Ryż nie przypali się, jeżeli zalejemy go od razu odpowiednia ilością wody i nie będziemy mieszać podczas gotowania.
dodała: Renata

Do ciasta naleśnikowego dodajemy 1-3 łyżek oleju - można smażyć bez tłuszczu.
dodała: Ziutka

Solone śledzie będą delikatniejsze, jeśli do moczenia użyjemy mleka zamiast wody.
dodała: Izka

Mleko nie wykipi, jeśli tuż przed zawrzeniem wrzucimy do garnka małą łyżeczkę.
dodała: bajka

Kawa będzie miała swieży zapach, przechowywana w lodowce (przez krótszy okres) lub w zamrażarce (na dłużej).
dodała: Wiesia

Mąka mieszana z wodą nie będzie się łączyć w grudki,jeżeli dodamy trochę soli.
dodała: Basia

Flaki będą miały ładny kolor, jeśli do gotujących się flaków dodamy pół łyżeczki czerwonej słodkiej papryki, zasmażonej na maśle lub oleju.
dodała: julka

Smak sosu pieczeniowego poprawimy, dodając do niego szczyptę kawy rozpuszczalnej.
dodała: Jolka

Przygotowując kotlety schabowe do smażenia, rozbijam je tłuczkiem po włożeniu do torebki foliowej po mleku. Mięso nie rozpryskuje się.
dodała: Irena

Kalafior nie straci białej barwy w czasie gotowania, jeśli ugotujemy go w wodzie z dodatkiem mleka.
dodała: Agnieszka

Chleb dłużej zachowa świeżość, jeżeli bedzie przechowywany w zamkniętym naczyniu razem z surowym jabłkiem.
dodała: Ela

Sól nie zwilgotnieje, gdy do solniczki włożysz kilka ziaren ryżu.
dodała: Krysia

Owoce ułożone na paterze długo zachowają świeżość, kiedy włożymy między nie kilka kasztanów.
dodała: Basia
Kotlety mielone nie rozpadną się, jeśli zamiast jajek dodamy do mięsa
dodała: Dżela