24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Porady >> Sok pomarańczowy bez tajemnic


Ten płynny zastrzyk witaminy C jest dostępny cały rok, niemal w każdym miejscu na świecie. Sprawdź, czym różni się od pomarańczy sok świeżo wyciśnięty i ten otrzymywany przemysłowo.

świeży otrzymywany mechanicznie, przez wyciskanie owoców; zachowuje barwę, smak i aromat świeżego owocu; niczego się do niego nie dodaje i nic mu się nie odejmuje; ma największą wartość odżywczą, zawiera cząstki i drobiny owocu bogate w błonnik i bioflawonoidy; szybko się psuje

• pasteryzowany otrzymywany przez rozcieńczenie koncentratu soku wodą i dodatkami; zachowuje 1/3 witamin soku wyjściowego; dodatek cukru i witaminy C zachowuje kolor i intensywność aromatu; na litr soku pasteryzowanego dodaje się 15 g cukru, bez uwzględnienia tego w składzie; utrwalany termicznie

• nektar otrzymywany przez dodanie do soku zagęszczonego wody, cukru (100 g na litr) i dodatków chemicznych (m.in. konserwantów); nektar musi zawierać od 25 do 50% soku lub przecieru

• napój produkowany na bazie wody z dodatkiem soku, barwników, aromatów i innych substancji

pomarańcza

średnia waga 150 g

wartość odżywcza całego owocu energia 54 kcal - białko 1 g - węglowodany 8 g - błonnik 3 g - wapń 48 mg - fosfor 34 mg - magnez 18 mg - żelazo 0,5 mg - potas 270 mg - wit. C 70 mg - beta karoten 150 mg - wit. B1 0,1 mg

sok pomarańczowy z kartonika

w szklance 250 ml

wartość odżywcza energia 110 kcal - węglowodany 25 g - białko 0 - błonnik 0 - potas 400 mg - wapń 22 mg - fosfor 55 mg - magnez 1 mg - żelazo 1 mg - witamina C 35 mg - witamina B1 0,102 mg - beta karoten 400 Kg

1. czy sok pomarańczowy może mnie uczulać?

Tak, u niektórych osób nawet niewielka ilość soku może wywołać reakcję alergiczną: świąd, pokrzywkę, zapalenie skóry lub biegunkę. Uczulająco mogą działać zawarte w owocu olejki eteryczne i pozostałości chemikaliów, stosowanych do ochrony plantacji owoców. Niepożądaną reakcję nietolerancji (bóle brzucha, wzdęcia, biegunka) może też wywołać fruktoza, jeżeli twój organizm nie wytwarza dostatecznej ilości enzymów, niezbędnych do jej trawienia.

2. czy mogę go pić w nieograniczonych ilościach?

Jak we wszystkim, i w tym wskazany jest umiar. Sok pomarańczowy nie zawiera niezbędnej ilości wszystkich składników odżywczych, potrzebnych do prawidłowej pracy organizmu. Praktycznie nie zawiera białka, jest ubogi w błonnik, brak w nim też niektórych ważnych witamin i minerałów. Poza tym, jest dość kaloryczny. Gdy podczas upalnego lata zaspokajasz pragnienie głównie pomarańczowym sokiem, twoja szczupła talia może być zagrożona! W litrze tego soku jest 100 g cukru, czyli dodatkowe 400 kcal. Jeśli nie spalisz tego w ruchu, ta energia zostanie zmagazynowana w postaci tłuszczu.

3. czy mogę popijać nim lekarstwa?

Nie, bo nawet bezpieczne leki mogą w jego towarzystwie stać się groźne! Dotyczy to np. popularnych specyfików zobojętniających sok żołądkowy, stosowanych przy zgadze, takich jak Alugastrin lub Maalox. Zawierają one niewchłanialne aluminium, czyli glin. Popicie ich sokiem pomarańczowym powoduje aż 10-krotny wzrost poziomu glinu we krwi. Organizm nie jest w stanie usunąć go całkowicie i pierwiastek ten odkłada się w mózgu, bezpowrotnie go uszkadzając. Jest nawet podejrzewany o wywoływanie choroby Alzhaimera! Nigdy nie popijaj też pomarańczowym sokiem antybiotyków bo osłabia ich działanie! Dotyczy to również soku z innych cytrusów, zwłaszcza grejpfrutów.

4. czy mogę go pić przy zatruciu pokarmowym?

Jak najbardziej! Sok pomarańczowy jest dobrym źródłem potasu, którego zaczyna ci bardzo szybko brakować, gdy masz wymioty lub biegunkę. Pijąc sok, dostarczasz też sobie łatwo przyswajalnego cukru, będącego wysokowydajnym źródłem energii dla mózgu i mięśni. By nie obciążać przewodu pokarmowego zbyt dużą ilością cukru, co może wywołać zgagę i pieczenie, pij sok rozcieńczony wodą w stosunku 1:1.

5. z jakich pomarańczy najlepiej wyciskać sok?

Wybieraj do tego owoce niezbyt duże, z cienką skórką i pestkami. Zimą najlepszą odmianą "sokową" jest Jaffa, pochodząca z Hiszpanii lub Izraela. Wiosną i na początku lata szukaj pomarańczy pochodzących z Hiszpanii, sprzedawanych pod nazwą Walencja. Warto wiedzieć, że zimą pomarańcze mają więcej witaminy C niż latem, a wiosną są zasobniejsze w błonnik i biologicznie cenne związki: bioflawonoidy.

6. z jakimi owocami najlepiej wyciskać pomarańcze?

Najlepiej z innymi cytrusami: cytrynami, mandarynkami, grejpfrutami oraz marchewką i dynią. Te owoce i warzywa wzbogacają sok pomarańczowy w witaminę C, błonnik i beta-karoten. Unikaj mieszania tego soku z jagodami, malinami i truskawkami, bo powstała mieszanka nabierze nieciekawego koloru. Nigdy nie łącz pomarańczy z sokiem z ananasa, bo zawarte w nim enzymy rozłożą witaminę C!

7. jak długo mogę przechowywać sok pomarańczowy?

Świeżo wyciśnięty sok, wypij natychmiast, przechowywanie go w lodówce oznacza stratę witamin i drogocennych enzymów w ciągu 6-8 godzin; sok w kartoniku po otwarciu należy wypić w ciągu 24 godzin, po tym czasie mogą rozwinąć się w nim pleśnie i drobnoustroje.

czy wiesz, że...

...w krajach starej Unii Europejskiej wypija się 44 litry soków i nektarów na głowę, a przeciętny Kowalski wypija ich w ciągu roku 19 litrów; 40% Polaków sięga po sok pomarańczowy, uznając go za najzdrowszy

...Brytyjczycy i Włosi wolą czyste soki (klarowne), a Niemcy, Francuzi i Skandynawowie chętniej wybierają gęste nektary

...oprócz tzw. soków long-life, produkowanych z koncentratu, o długim okresie przydatności do spożycia, pojawiły się na rynku soki świeżo wyciśnięte, droższe, o krótszym okresie przechowywania (14-21 dni)

Iza Czajka