24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Ciasta i torty >> Kołacz śląski - Koźle


Składniki:

  • Ciasto:
  • 0.5 l mleka
  • 2 kg mąki
  • 5 jaj
  • 25 dkg cukru
  • 1 paczka (podwójna) cukru waniliowego
  • 25 dkg masła
  • 16 dkg drożdży
  • Posypka:
  • 1 kg mąki
  • 50 dkg cukru
  • 50 dkg masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Nadzienie serowe:
  • 2.5 kg białego sera
  • 5 jaj
  • 1 kg cukru
  • skórka cytrynowa
  • 2 paczki budyniu waniliowego
  • 10 dkg rodzynek
  • 20 dkg masła

Sposób przygotowania:

Przygotować ciasto drożdżowe jak na kołacz weselny. Ser biały zemleć w maszynce do mielenia mięsa. Żółtka utrzeć z masłem i cukrem w donicy, dodać zmielony ser, budyń, startą skórkę cytrynową i rodzynki, a następnie zagnieść rękami. Do masy na koniec dodać ubitą na sztywną pianę z białek i wymieszać. Na ciasto nakładać masę serową, a na masę posypki przygotowywane podobnie jak do innych kołaczy.

Poziom trudności:

łatwy